Let’s TALK...

De nieuwe stads-Coop in Amersfoort

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper. Deze column van Evelyn is eerder verschenen in de Foodpersonality.

In hartje Amersfoort heeft Coop vorige maand een soort ‘stads-Coop’ geopend, in het pand waar voorheen een Albert Heijn gevestigd was. Albert Heijn is verhuisd naar een grotere winkelruimte verderop, waar meer parkeermogelijkheden zijn. We kennen de Coop-supermarkten, de kleine vari­ant Coop Compact en bijna twee jaar nu de grote- stadsvariant Coop Vandaag (twee in Rotterdam). Deze Coop is geen Coop Vandaag, maar ook geen reguliere Coop-supermarkt. Hij zit zo’n beetje tus­sen die laatste twee in. Bijvoorbeeld qua formaat. (Qua openingstijden niet: van 8 uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Dat is zoals het een grotestads- super betaamt.)

Bij binnenkomst loop je eerst links tegen een tafel aan met broodjes, koeken en kaasstengels; de afdeling ‘vers gebakken’, met taart, gevulde koeken, stokbrood, broodjes en brood. Daarnaast ‘de keuken, zoals we dat van Coop Vandaag al kenden. Met de aanduiding ‘lekker en snel’, waar prominent de versbelegde broodjes klaarliggen, maar ook salades gemaakt worden en waar je verse hangop kunt tappen, met een topping van fruit of muesli. De hangop wordt geleverd met een lepeltje, de salade met bestek. Verder een groot koffiemeubel waar je bonenkoffie van DE in meeneembekers kunt tappen. En interessante combideals (ook een element uit Coop Vandaag): voor € 1,00 heb je een cappuccino, thee of warme Chocomel met een appelflap, gevulde koek, crois­sant of muffin. De impulskoeler die ik eerder bij Coop Vandaag zag (met de ijskoffie en sapjes), staat daarachter, maar valt wat weg bij de promi­nente yoghurttap. We zien: alle varianten koffie voor € 0,50, broodjes € 3,00, de lunchsalade € 2,50 en de hangop voor € 2,00. Het moet allemaal aantrekkelijk geprijsd zijn. Om half vijf ‘s middags verandert de broodjes- corner in een maaltijdenafdeling: met Italiaanse, Hollandse en oosterse maaltijden uit de keuken. Om de klant eraan te laten wennen, zien we ook hier weer korting: € 3,99 i.p.v. € 5,00. Volgens de uitleg van de medewerker achter de counter: op je bord leggen, paar minuutjes warm maken in de magnetron en klaar.

Pas dan kom ik in het traditionele supermarkt- gedeelte, met agf, vlees/vis etc. en dkw. Bij Coop Vandaag in Rotterdam was vers vooral gericht op kleine huishoudens: los verkochte agf en vlees verpakt in porties voor één of twee personen. Maar hier is agf veelal voorverpakt in hoeveelheden voor een heel gezin en bij vlees zie ik ook meer gezins- producten, zoals runderlappen en een aanbieding voor vijf schnitzels. Kortom, Coop verwacht dat de doelgroep van deze winkel meer uit traditionele gezinnen bestaat dan uit een- of tweepersoonshuis­houdens. Een van de paradepaardjes van Coop, het ‘Wat eten we vandaag?’-meubel, met een recept en alle ingrediënten voor deze maaltijd, komt in deze winkel niet echt uit de verf. Tegengesteld aan de looprichting, moet de andijviestamppot met gehaktbal de koeling delen met aanbiedingen van aardappeltjes en gesneden groente. De dkw omvat meer dan een Coop Vandaag, maar minder dan een Coop-supermarkt. Alles is ver­krijgbaar, waarbij de wijn er uitspringt; een wijn­schap, ook die mooie lichte houten kistjes en een koeling van twee meter met witte wijnen. Ook is er nog ruimte gevonden voor een groot schap met biologische artikelen o.a. Smaakt en Bio Today.

Bij de uitgang: twee zelfscankassa’s, twee gewone kassa’s en de servicebalie. Achter de servicebalie zie ik een piepkleine slijterij en ik zie een ov- chipkaartlader, een pinautomaat, een pakketdienst van PostNL, een magnetron en een tap met gratis water. Aan het raam een barretje en barkrukken om te pauzeren met je hapje of drankje. Daar vind ik ook een bestelformulier. Lunch of diner, ‘vers in eigen keuken bereid’, bestemd voor vooral de kleine zakelijke klant. Je kunt aankruisen welke broodjes, salades of maaltijden je wilt, naam en telefoonnummer invullen en klaar. Afhalen in de winkel.

Het is een echte mandjesklantenwinkel. Ik heb weliswaar welgeteld één klant met een winkelwa­gen gezien, afgezien van iemand van de technische dienst, die een winkelwagen ook handig vond voor zijn gereedschap. De rest had allemaal of een mandje, of helemaal niets. Je weekboodschappen doe je hier niet, al was het maar omdat je niet met je wagentje naar je auto kunt lopen. De parkeerga­rage is 100 meter verderop.

Aanvankelijk vreesde ik dat deze Coop op twee ge­dachten hinkt: de passant voor out of home-artike- len en de boodschappenklant. Op twee gedachten hinken is doorgaans riskant, op het laatst sta je dan met lege handen. Maar nee, het is in deze Coop best druk. Op verschillende tijdstippen. Dat weet ik, omdat het in Amersfoort is, waar ik woon. Zodoende ben ik deze Coop al een paar keer binnengelopen, op wis­selende tijdstippen. Gezien de verstedelijking en de toename van kleinere huishoudens is het niet gek dat heel wat formules aan ‘stadsvarianten’ sleutelen. Coop is ze­ker niet de enige die hiermee experimenteert; denk aan Spar-varianten, AH To Go, die ene kleine Dirk in Amsterdam, de cityvariant van Jumbo tot nu toe in Groningen etc. Zeker weet ik het niet, maar het lijkt erop dat Coop deze variant al redelijk uitgekristalliseerd heeft, ondanks dat dit hier dan geen Coop Vandaag mocht heten. Alle keren dat ik er binnen ben geweest, was het er druk genoeg om me het gevoel te geven dat deze Coop goed draait hier.

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort