Let’s TALK...

Coop Vandaag

Coop Vandaag

Coop heeft drie stadswinkels geopend in Rotterdam, dat zal niemand zijn ontgaan.

Ik ben bij twee van de drie langs geweest, die aan de Mariniersweg en aan de Oostzeedijk. Het is een vernieuwend blurringconcept, waar de buurtsupermarkt gecombineerd wordt met directe consumptie, ‘meeneemconsumptie’ en met maaltijden die na niet al te lange tijd gegeten worden.
Wat opvalt als je binnenkomt, is de overzichtelijkheid van beide Coops, door de lage stellingen. En daarna vallen mij meteen drie elementen op: het impulskoelmeubel bij de ingang, de counter met broodjes en salades, en het overduidelijke en dominante vers.
De impulskoeler waar je bij binnenkomst tegen aanloopt, is een soort tussendoormeubel, met daarin ontbijtproducten: gekoelde drankjes als sappen, ijskoffie, drinkyoghurt en yoghurt met muesli. Lekker snel pakken, afrekenen en weer weg.
Loop je door, dan loop je direct tegen de counter aan, door Coop ‘de keuken’ genoemd. Dat is het kloppend hart en de grootste blikvanger van Coop Vandaag. Hier kun je goede koffie of echt heerlijk belegde broodjes bestellen of salades en maaltijden meenemen voor alleszins mooie, ronde prijzen; koffie met gevulde koek voor € 1,-, broodjes altijd € 3,-, maaltijden en salades altijd € 4,-. Allemaal vers bereid. ‘s Ochtends als ze om 7 uur opengaan, komen mensen op weg naar hun werk bijvoorbeeld een beker koffie halen en rond de lunch is het drukste moment van de dag, als er veel broodjes bereid en verkocht worden. In de winkel aan de Oostzeedijk kun je ook nog daar je koffie opdrinken of je broodje of salade eten onder het genot van een krantje, zittend aan het barretje voor het raam. In de keuken wordt druk van alles bereid. In beide winkels kun je ook van alles proeven: een broodje zalm of brie op de counter, of elders in de winkel een stukje brownie.
Coop Vandaag is een echte eigentijdse buurtwinkel, met de nadruk op vers en veel minder op dkw en daarmee duidelijk op de kleinere huishoudens in de stad gericht. Mijn indruk is dat meer dan de helft van de winkel uit vers bestaat. De meeste agf wordt los verkocht, dus je kunt de hoeveelheid nemen die je wilt. Dat geldt ook voor de walnoten en doppinda’s, die je zelf kunt scheppen, en voor de eieren, de uien en de knoflook die per stuk verkrijgbaar zijn en op mooie rieten standaarden gepresenteerd worden. Ook exotisch fruit zoals kokosnoten vind je hier.
Ook het vlees is verpakt in kleine porties, maximaal twee stuks – met uitzondering van de goed uitziende sparerib, daar kun je wel een half studentenhuis mee​v​oeden. Een mooie lage gondola met vleeswaren en kaasjes en dan nog veel ruimte voor de gekoelde kant-en-klaarmaaltijden. In beide winkels zag ik ook nog een meubel met ‘wat eten we vandaag?’, met twee menusuggesties: couscous en taco’s – de mix, de bijbehorende verse en houdbare ingrediënten. En in beide winkels lag er ook verse prei in het meubel. Ik heb gekeken op de gerechten, maar kon niet vinden dat deze Hollandse prei in een van de gerechten gebruikt moest worden. De houdbare assortimenten zijn er wel, maar ze nemen weinig ruimte in en kenmerken zich door een zeer compact assortiment, grotendeels in kleinere verpakkingen. De houdbare groente wordt bijvoorbeeld voornamelijk verkocht in kleine blikjes en potjes. Ook veel kleine flesjes wijn. Wasmiddelen op 1 meter, cosmetica op een halve meter en één soort wc-papier en keukenrol.
Vlak voor de kassa kun je nog gekoeld fris in blikjes en bier in losse flesjes kopen, kratten zie je hier niet. Ook een ijsjesvriezer ontbreekt niet.
De grotere winkel aan de Oostzeedijk heeft ook nog een slijterij op zijn 450m2 weten te omvatten.
Bij de kassa de extra service die je graag bij een buurtwinkel vindt: pakketjes ophalen, stomerij, schoenlapperij, OV-oplaadpunt en flappentapper. De kassa is wel ver van de ‘keuken’, wat in mijn geval een beetje raar uitpakte toen ik mijn lege beker koffie ging afrekenen. Wat mij betreft, ik zou ook gewoon meteen bij ‘de keuken’ willen kunnen afrekenen, dat zou gemakkelijker zijn.
Wat maakt deze Coop Vandaag-winkels bijzonder? Ze zijn in dichtbevolkte gebieden gevestigd. Coop Vandaag Mariniersweg is ook omringd door veel andere winkels, die zit zo’n beetje tegen ‘de Groene Passage’ aan, waarschijnlijk de bekendste biologische winkel van Rotterdam, en Food & Gifts, een delicatessen zaak voor kaas, wijn en olie. Coop Vandaag Oostzeedijk zit ongeveer een kilometer van veel kantoorpanden vandaan. Hierdoor zullen ze allebei veel traffic voor met name de broodjes hebben, maar dan zonder de huren van de A1-locaties van een stuk verderop te moeten betalen – hoewel, het is en blijft Rotterdam, tweede stad van Nederland, dus de vastgoedkosten zullen nog hoog genoeg zijn.
Daarnaast is het een prima winkel voor je dagelijkse verse boodschappen, voor supermarkt prijzen, zoals Coop het adverteert.
Waarmee valt het te vergelijken? AH To Go is veel meer een ‘on the go’-winkel, waar je vrijwel geen gewone boodschappen meer kunt kopen, en waar de prijzen van die producten hoger zijn dan in de reguliere AH. Het komt meer in de buurt van Spar University, waarbij de Coop Vandaag zich onderscheidt door veel meer verse agf.
De Coop Vandaag-winkels wijken sterk af van de gemiddelde kopergroep van Coop, die vaak in wat landelijker marktgebieden gevestigd zijn, met een traditioneler kooppatroon. Het assortiment is afgestemd op de stadsmens, die voor z’n boodschappen geen auto gebruikt maar toch ook snel en gemakkelijk na een dag studeren of werken zijn dagelijkse boodschappen of maaltijden kan halen.
In plaats van steeds grotere winkels, de trend die ook vorig jaar nog steeds doorzette, is Coop Vandaag klein. Stel nu dat het laten thuisbezorgen van houdbare artikelen en non-food gaat doorzetten, dan past Coop Vandaag alvast in dat marktscenario.

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort