Let’s TALK...

Op bezoek bij de Spar Foodclub in Tilburg

Begin november was ik op het Foodcongres en daar vertelde John van der Ent dat er volgend jaar onderdelen van de Foodclub uitgerold gaan worden bij maar liefst 200 Spars. En hoewel ik al veel had gehoord en gelezen over de Foodclub was ik er nog niet geweest. De hoogste tijd dus om de 2e Foodclub van Nederland, die in Tilburg, een bezoekje te gaan brengen.

De Foodclub zit gevestigd in een buitenwijk van Tilburg in een rijtje met winkels: een bloemenwinkel, een bakkerij en een Chinees restaurant. Ik kan er goed parkeren.

Deze Spar is een combinatie van Horeca en een citystore. Bij binnenkomst zie je direct een paar zitjes van tafel met stoelen en een barretje aan het raam. Er liggen menukaarten en een krijtbord vertelt me direct dat ik hier burgers en pasta kan kopen. Links en rechts koelingen met gekoelde dranken: de ene kant gezonde drankjes zoals smoothies, proteïne shakes, ice coffee en zuivel drankjes, aan de andere kant frisdranken in kleinverpakking. En ik loop op de Foodclub af, een keukenhoek waar rondom vitrines en koelingen zijn met versbereide producten erin.

De kant waarop ik afloop heeft belegde broodjes, panini’s en warme hartige snacks. Vooral de panini’s belegd met bijvoorbeeld Indische kip of mozzarella tomaat, zijn erg populair wordt me verteld. Deze worden na bestelling verwarmd en zijn ‘klaar in 2 minuten’ staat er boven de vitrine.

Als je om deze vitrines heen loopt kom je aan de ‘balie’kant van de lunchroom. Eerst een stuk met de kassa en de menukaarten, dan 2 meter versbereide maaltijden, pizza’s, wraps en salades en dan nog 2 meter croissantjes, bolletjes en petit pains, onbelegd.

De vestiging is echt een kruising tussen foodservice en food

Het menu hangt ook in lichtbakken op de achterwand: koffie & thee, tosti’s van de Tosticlub, verse pasta, belegde broodjes en smoothies. Om 11 uur ’s ochtends is er nog geen pasta, ook logisch dat dat later om de dag bereid en aangeboden wordt. De burgers staan niet op de menukaart, dat lijkt een pilot of wellicht een tijdelijke aanbieding.

Ik besluit te gaan voor een tosti, en wel de S.A. taco tosti. Na overleg met de medewerkers kies ik voor het wit brood, want dat is toch het lekkerste. Ik pers ook een flesje sinaasappelsap bij de machine verder op in de winkel en maak mijn rondje door de winkel. Het is een mooie frisse compacte nieuwe convenience store. Na een minuut of 5 is de tosti gereed en eet ik die op aan het tafeltje. Het is een heerlijke, rijke, pittige tosti, en een behoorlijk maaltijd. Het wordt geleverd in een take away kartonnen doosje. Maar gezien de rijkheid van het beleg, was het maar goed dat ik deze niet in de auto heb proberen op te eten.

Mijn overall bevinding: wat een ruim aanbod aan ready-to-eat producten van snacks, broodjes, tosti’s en maaltijden. De vestiging is echt een kruising tussen foodservice en food. Waar echt verse panini’s maar ook maaltijden en tosti’s bereid worden.

Ik kan me wel voorstellen dat het interessant is om delen hiervan uit te rollen naar andere Spar winkels. Maar dat zal ook de nodige investeringen vragen, want er staan nog wel wat verschillende apparatuur en vitrines: warmhoud vitrines voor de saucijzenbroodjes, tafelkoelingen voor de pizza’s en maaltijden, ovens, een grill voor de panini’s, iets om pasta in te koken en iets om de tosti’s mee te bereiden, iets om burgers te bakken en de koffiemachine. Ook zijn de bakken nodig waar de ingrediënten voor alle belegde broodjes, panini’s en  tosti’s en ingrediënten voor de salades in zitten. En een werkplaats om alles te bereiden.  Best een uitgebreide keuken. Dat maakt het inrichten van de Foodclub in volgende vestigingen wel kapitaalintensief. Daarnaast hebben de medewerkers van de Foodclub heel andere vaardigheden nodig dan een winkelmedewerker. Mensen die het leuk vinden om gerechten te assembleren en om gerechten te bereiden. Als je die investeringen dan doet, is het van belang dat je ook weet dat je die ook gaat terug verdienen. Dus dat je weet wat goed gaat lopen in jouw verzorgingsgebied.  Gaan mensen hier daadwerkelijk burgers eten? Of toch meer een tosti rond de lunch? Is het om daar op te eten of voor onderweg of thuis?

De Foodclub maakt de winkels wel veel rijker dan alleen met de Tosticlub, het aanbod is interessanter en diverser.  Spar zet hiermee wel weer een mooie stap naar  foodservice. Ben benieuwd welke onderdelen we komend jaar in de verschillende Spars gaan zien.

Evelyn van Leur, partner bij de The Category& Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper.
Reageren? Mail evelyn@ct-company.nl

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort