Let’s TALK...

Jumbo City Gelderlandplein A’dam

Jumbo City Gelderlandplein A’dam

Jumbo opende eind september zijn 700e winkel en dat is de winkel in het winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam. Dat is best bijzonder, hoe Jumbo van rond de 100 winkels in 2009 een decennium later tot 700 winkels is uitgegroeid. Ook heeft Jumbo nu 22 winkels in Amsterdam, waar van oudsher AH domineert. Maar eens een kijkje nemen in deze Jumbo City, die vrijwel tegenover de bekende AH XL zit, op de locatie waar voorheen een Marqt-vestiging zat.

Het eerste dat opvalt is dat het een hele ruime citywinkel betreft: 950 m2. Waar de Jumbo City op minder vvo vaak koos voor een minisupermarkt of een to-go-achtige vestiging, worden deze twee functies hier gecombineerd. De winkel heeft een warme uitstraling, door veel gebruik van hout, gekleurde tegeltjes, bruine bakstenen en muurschilderingen. Ook zie ik opvallend lokaal aanbod én veel verrassend nieuw assortiment.

Uitnodigend

Bij de ingang loop je eerst langs de koffiecorner, aan de buitenzijde, nog voor je de winkel inloopt. Na de poortjes heb je links het onderdeel met verse broodjes, pizza’s, sushi en gegrild pulled-vlees en -kip (alles wat in de winkel bereid wordt). Rechtdoor is de agf-afdeling, met rechts drie persapparaten: voor vers sinaasappelsap, grapefruitsap en granaatappelsap. Ook de voordelen worden toegelicht: granaatappelsap bevat veel antioxidanten en grapefruitsap weinig calorieën. Het ziet er uitnodigend uit en ik neem een flesje granaatappelsap mee. Ik loop door naar de afdeling maaltijden en salades, van verre te herkennen door een muurschildering à la Trader Joe. Naast het bekende assortiment hier ook grote borrelschalen met gesneden groente met dipsaus en gesneden fruit met mascarpone-sinaasappelsaus. 

20211004 163435 scaled
20211004 163939

Dan kom ik bij allerlei lekkere afdelingen: ‘met liefde gebakken’, een display met allerlei lekker als verse American cookies, gevulde koeken, suikerwafels, grote stroopwafels, muffins etc. En een nieuwe lijn chocolade van Coco & Sebas, eendjes en hartjes van gekleurde chocolade, mooi om cadeau te geven, te mooi om op te eten, eigenlijk. Ook nieuw voor mij: de thuisafbakbagels in twee uitvoeringen. En een klein schap voor vers brood. Vrijwel alleen halfjes en van ‘gewoon’ tot speciaal koolhydraatarm, stevig, vezelrijk, glutenvrij, La Place… elke Amsterdammer kan hier zijn eigen speciale brood vinden.

Naast de broodhoek staat de ‘Kaasboer’: de kaas en borrelhoek, waar mooie borrelschalen staan met uitnodigende samenstellingen met vleeswaren en kaas: tapastrio mediterraan, Italiaans of Hollands. Ik zie ook een presentatie van lokale, Amsterdamse oude kaas: ‘Mokums schoffie’, 52 weken gerijpt. Aansluitend de olijvenbar, waar je olijven naar keuze kunt scheppen, en de wijnafdeling, met ook weer een mooie wandschildering. Ook bij de wijnafdeling gek genoeg iets lokaals: een kopstelling met Amsterdamse wijn, met de naam Chateau Amsterdam. Chateau Amsterdam is – zoals de initiatiefnemers dat op de site zelf zeggen – een ‘urban winery’. Het maakt wijnen van druiven van ‘druivenboeren’ (zo noemt Chateau Amsterdam hen) uit heel Europa. Wijnen met opvallend gekleurde etiketten, met tekeningen erop en bijzondere namen, zoals Moonlight Monkey (met als onderschrift ‘sunshine in a bottle’). Geen goedkope wijne, je betaalt al snel meer dan 10 euro.

20211004 165826 scaled

Het assortiment vlees is hier beperkt. Vis, vegetarisch en veganistisch krijgen hier meer ruimte. Het gedeelte met dkw is kleiner, maar wel compleet. Sommige schappen krijgen wat meer accent, zoals biologisch, glutenvrij en veganistisch, met de bekende gekleurde omlijstingen. Jumbo kiest vaak ook voor niet zo voor de hand liggende merken. Zoals in frisdranken bijvoorbeeld: Fritz, Bundaberg en San Pellegrino.
Bij de uitgang: zeven kassa’s; vier zelfscan en drie kassa’s met caissières. Mijn bakje met blauwe bessen blijkt lek te zijn. En volgens de ‘traditionele Jumbo-service’ krijg ik dit gratis mee.

Verleidelijk

De bevinding: Albert Heijn bouwt een ‘generatie’ winkels veelal om op basis van hetzelfde stramien, uiteraard altijd met toevoegingen en vernieuwingen in het assortiment waar dat maar kan. Deze Jumbo City ziet er weer anders uit dan de andere Jumbo City’s die ik eerder heb bezocht. Wellicht speelt Jumbo meer met de aankleding en het assortiment van Jumbo City. Maar het kan ook zijn dat Jumbo hier, in Amsterdam-Buitenveldert met zijn hoge welvaartsniveau, zich ten opzichte van de AH XL ertegenover vooral met premiumartikelen wil onderscheiden. Met al die bijzondere artikelen is deze Jumbo City een verleidelijke, ‘lekkere’ winkel. Maar daarnaast, het komt ook sfeervol en ‘warm’ over, met uitbundige kleuren. Voor iedereen een aanrader om te gaan kijken.

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper. Deze column verscheen eerder in de Foodpersonality van oktober 2021.

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort