Let’s TALK...

Hoogvliet in Den Bosch

Hoogvliet heeft de afgelopen tijd een paar nieuwe winkels geopend. Daarom heb ik maar eens een kijkje genomen bij de nieuwe Hoogvliet in Den Bosch. Deze Hoogvliet ligt in de wijk “de Kruiskamp”, een wijk die ik ‘krachtwijk” of “prachtwijk” zou kunnen of moeten noemen. Deze Hoogvliet heeft een grote parkeerplaats, maar er staan niet heel veel auto’s. Toch is het redelijk druk in de winkel. Klaarblijkelijk een winkel waar veel mensen lopend of met de fiets naar toe komen. Ik schat deze Hoogvliet in op zo’n 1200 m2 vvo.

De grootste verandering voor de Hoogvliet-formule is wellicht zonder meer
dit: van oudsher was brood de eerste categorie in de route. ‘Hoogvliet begon altijd met brood vooraan’,
zogezegd. Maar daar is Hoogvliet van afgestapt, in dit filiaal is agf de eerste afdeling. Zoals dat ook bij
vele andere formules allang het geval is. Of eigenlijk, eerst met een aanbiedingskoeling, dan met een
koeling met zacht rood en gesneden fruit en verse sappen en dan de agf. Tegen de zijwand de koeling
met gesneden groente en verse groentesalades en in het midden een lang pad met agf-eilanden en ruime gangpaden. Het aanbod gesneden agf en salades is beperkt, terwijl het aanbod vlees dat daarna komt, best ruim is. Kennelijk is de klant van deze Hoogvliet traditioneel in zijn/haar maaltijdkeuze.
Op beeldschermen wijst Hoogvliet ook nadrukkelijk op het aanbod biologisch vlees.

Het is augustus als ik er ben, zomer en ik zie in de koelingen met verse pizza en pasta’s ook vrij veel traditionele huzarensalades, naast de gewone formaten ook grootverpakkingen, zeg maar emmertjes.
Boven op de lage koelingen staan steeds bijpassende producten. Toastjes boven de salades. Stroop en poedersuiker boven de pannenkoeken. Zakjes kaassaus boven de groente. Sushikits boven de verse zalm. ‘sweet & sour’-saus boven het gegrilde vlees etc. Prima om shoppers op ideeën te brengen en de mandjes te vullen. In de houdbare schappen tref ik hangers/clipstrips met handige producten zoals saté prikkers of houders voor ijsblokjes. Dat zie je niet zo veel bij A-merkendiscounters, Hoogvliet beweegt op dit punt tussen die discounters en fullserviceformules.

De afdeling brood en banket vind ik achter in de winkel. Deze afdeling lijkt wat kleiner dan wat ik me van
andere Hoogvliet-filialen herinner. Ik ben hier vroeg in de avond, dus het is begrijpelijk dat het meeste
brood allang verkocht is. Er staat ook een display met ‘brood van gisteren’. Goed initiatief.
Maar: 30% korting, dat mag wel wat dieper afgeprijsd worden, vind ik. En ik zie dat ook bij dkw, een display met de uitleg ‘samen tegen verspilling’: met producten die tegen de tht aan zitten of die uit het assortiment gaan, 25, 30 en 50% korting.

Bij de alcoholische dranken zie ik naast alle bier en wijn veel aperitieven,
cava’s en prosecco’s. Ook meer wijn in dozen dan bij bijvoorbeeld fullserviceformules. En ik zie veel ‘activatie’… ‘win een aperitief in the sky’ van Martini, ‘win een chef aan huis’ van Peroni etc.
Maar de acties van Hoogvliet zelf domineren: ‘spaar voor de leukste buitenspellen’, ‘opblaasspeelgoed voor in het zwembad’, ‘kans om een vakantie te winnen’ enzovoort. En overal de claim ‘bewezen de goedkoopste’ en anders ‘de goedkoopste van Den Bosch’. En uiteraard weer die dansende beren
met dat Hoogvliet-clublied en plekken waar kinderen een spelletje kunnen spelen.


Richting de kassa’s volgt het diepvriesaanbod en dan non-foodaanbiedingen.
Het kassaplein bestaat vooral uit zelfscan, met een paar gewone kassa’s,
waarvan één gecombineerd met de servicebalie. Tot slot de borrelshop/slijterij en de bloemenafdeling.
De bloemen kun je bij de servicebalie afrekenen, maar ook bij de zelfscan naast de uitgang.

Schermafbeelding 2023 10 27 154821

Conclusie: een ruime, eigentijdse supermarkt, met veel voordeel, veel acties van A-merkartikelfabrikanten en van Hoogvliet zelf. Met een betaalbaar assortiment, afgestemd op het verzorgingsgebied. Omdat deze wijk behoorlijk wat Albert Heijn-winkels heeft , zal deze Hoogvliet wel als een aanwinst worden gezien.

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper.
Reageren? Mail evelyn@ct-company.nl

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort