Let’s TALK...

Coop Vandaag Nijmegen

Begin deze maand heeft Coop zijn kleine supermarkt aan de Molenstraat in Nijmegen tot een nieuwe Coop Vandaag omgebouwd. Dus afgereisd naar Nijmegen om een kijkje te nemen. De winkel ligt in het centrum van Nijmegen; in een drukke winkelstraat, met veel passanten en net in het gebied waar alleen voetgangers en fietsers zijn toegestaan. ‘Vandaag’ staat groot op de gevel. Zonder ‘Coop’. Maar op het raam en het uithangbord staat wel ‘Coop Vandaag’. 

Bij binnengaan zie je direct de lichtreclame met ‘de lekkerste broodjes’, met de koeling met belegde broodjes, vers gemaakte wraps en smoothies. Rechts liggen de bolletjes, broodjes, croissants en de saucijzen- en worstenbroodjes. Naast de vleesvariant trouwens ook een vegetarische variant. Links staat een koeling met allerlei gekoelde snacks met wraps, sushi, lunchsalades, proteïneproducten en hippe producten, zoals bekers ‘iced chai kokos’ en zeewiersnacks. Ik zie hier ook voor het eerst het merk Vegan Masters, in verschillende segmenten. Met toffe namen als Healthy Bastard en Eggcellent Crunch. Maar de lekkerste wraps en broodjes liggen natuurlijk bij de counter en hier in ‘de keuken van Coop Vandaag’ vers gemaakt.

2021 Coop Vandaag Nijmegen nieuw format 1 scaled

Eigentijds assortiment

Als je bij ‘die keuken’ linksaf gaat, loop je recht op een hele lange wandkoeling af met heel veel blikjes en flesjes dranken: fris-, energie- en vitaminedrankjes, water en een aantal nieuwe merken als Soof, Aspire en Nocca, maar ook gingershots, proteïnedrankjes en sappen. Kortom, een eigentijds assortiment, vooral op jonge consumenten gericht. Naast de koeling staat een mooie koffiemachine van Lavazzo. Met lekkere koffie, met thee van Clipper erbij, en ook met verse koeken erbij. Dit alles ook zeer betaalbaar, althans, dat hoor ik de studenten zeggen die net op dat moment vlak bij mij staan. Vervolgens kun je via een van de vier zelfcheck-outs of via de bemande kassa naar buiten. En dat is de zogeheten ‘korte route’.
Kies je niet voor die korte route, dan loop je de minisupermarkt in. Opvallend: er is een grote agf-afdeling, met veel los fruit en groente, en weinig plastic verpakkingen. De meeste stadssupermarkten van dit kleine formaat kenmerken zich door relatief veel convenience en dkw, maar doorgaans weinig onbewerkt vers. Hier heeft groente en fruit een prominente plek. In de wandkoeling vind je een bescheiden assortiment vlees, met daarnaast veel vegetarisch/veganistisch en vis. De broodafdeling is vrijwel uitverkocht als ik er ben, er ligt nog een verdwaald half broodje. Ik zie wel dat het assortiment brood vrijwel alleen halfjes omvat, bestemd voor kleine huishoudens.

Slimme keuze

Het dkw-gedeelte vind je grotendeels achter in de winkel en deels langs de wanden. Alle groepen zijn aanwezig, maar er is wel een duidelijke keuze gemaakt: minder merken en dus minder doublures. Hoeveel merken pasta heb je uiteindelijk nodig? Coop Vandaag heeft bijvoorbeeld gekozen voor Grand’Italia en het Italiaans ogende Molisana. Voor de traditionele producten is dus mainstreammerk en daarnaast vind je dan vaak nog wat jongere merken. Een slimme keuze voor een kleine stadssupermarkt, denk ik.
Verder vind je in de non-food relatief veel ecomerken en producten als The Good Roll; een merk wc-papier, dat op zijn beurt weer in vrolijk ogend papier is verpakt. De claim luidt: voor dit wc-papier worden geen bomen meer gekapt omdat het gerecycled papier is, de verpakking is ook van papier en niet van plastic en de producent claimt dat de helft van de nettowinst wordt besteed aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden. En het papier wordt ook nog eens gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat soort merken met een missie zit hier veel tussen. Daarnaast vind je merken als Happy Earth, Seepje en Sophie Green, met navulverpakking, die je met water kunt aanlengen.

Coop Vandaag pakt verder enorm uit met dranken: de koeling met kleinverpakkingen op weg naar de kassa, en veel fris, bier en wijn is ook gekoeld. Bier bijvoorbeeld gekoeld en ongekoeld, maar alle witte wijn uitsluitend gekoeld. Dranken nemen hier een veel groter deel in beslag dan bij een wijksupermarkt.

Tot slot het interieur: veel stenen wanden, veel hout, groen en die vrolijke, oranje-zwarte Coop-huisstijl met vriendelijke boodschappen als ‘geniet van Vandaag en van morgen trouwens ook’, en ‘gesneden fruit is het lekkerste omdat je het zelf niet hoeft te snijden’.

2021 Coop Vandaag Nijmegen nieuw format 3 scaled

Mooie mix

Samenvattend zou ik zeggen: een eigentijdse stadssupermarkt, met een assortiment gericht op passanten, kleinere huishoudens en jongeren en studenten die in de binnenstad wonen en werken. Een mooie mix tussen hip, jong of duurzaam assortiment, flink wat agf en ook hardlopers als diepvriespizza’s, energiedrankjes en halfjes brood. En vers belegde broodjes, wraps, verse smoothies
en soortgelijk aanbod, dat samen met de vele gekoelde dranken, bestemd voor directe consumptie of in ieder geval voor consumptie voor over niet al te lange tijd. Dit soort supermarkten worden steeds meer onze koelkast op de hoek.

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper. Deze column verscheen eerder in de Foodpersonality van november 2021.

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort