Let’s TALK...

Coop met DA Select in Apeldoorn

Coop met DA Select in Apeldoorn

In Apeldoorn, Arnhem en Berlicum hebben Coop-supermarkten afgelopen maanden een ‘DA Select’ erbij gekregen. Coop is al eerder zo’n samenwerking met DA aangegaan. Voorafgaand aan DA Select werden er al nieuwe combinatie-winkels geopend: een Coop en een DA-drogisterij in hetzelfde winkelpand. De DA heeft daarbij een afmeting van 100 tot 150 m2 vvo.
Echter, nu is er een nieuwe golf van openingen, dus met een ‘DA Select’ van zo’n 30 tot 40 m2 vvo. Dus: naar Apeldoorn gereden om een kijkje te nemen in de Coop met de DA Select.

Wat kun je verwachten van een drogisterij van 30 tot 40 m2 vvo? Als je deze Coop binnenloopt, kun je links de supermarkt en rechts in de borrelshop in, achter zo’n glazen wand. Loop je rechtdoor, dan beland je bij de DA-drogist. Die bevindt zich bij de andere ingang van de Coop en zit vast aan de servicebalie die ook als kassa dient. Ik schat deze DA Select in op 30 m2. Een vierkante ruimte met vier wandpresentaties en een diagonaal geplaatst meubel in het midden. De wandpresentaties zijn 4 en 5 meter. Bij binnenkomst loop je aan tegen de kopstelling met een mooie presentatie van het merk Sen & Zo, met bodyproducten, geurproducten voor in huis (zoals geurstokjes, -kaarsen en -sprays) en cadeautjes. Een mooie eyecatcher. Op afstand zie ik al de navigatie in de winkel, op de ene achterwand staat ‘krachtig tegen pijn’, en daaronder vind ik de geneesmiddelen en ook vitaminen.

DA in Coop

Al met al wordt een groot deel van de shop-in-shop in beslag genomen door geneesmiddelen en vitamines. Daarbij is een hele meter gewijd aan producten om beter te slapen. Boven de andere achterwand staat ‘DA, goed voor ons allemaal’, met allemaal DA-huismerkartikelen: het natuurlijke merk van DA, DA by Erica, een meter decoratieve cosmetica, en verder allerlei handige producten van bodylotion t/m zwangerschaptesten. In het meubel in het midden staat aan de ene kant ‘wond, voet, sport’ zoals dat in de drogisterijtermen vaak heet, en aan de andere kant mondverzorgings-producten.
Tot slot een meter met de top-10 parfums voor dames en de top-10 voor heren. Alles met een tester erbij. Eronder nog cadeautjes: geschenkverpakkingen van Therme, Dove en Nivea, maar ook een cadeauverpakking van drop.
De categorieën die je veelal in de supermarkt zelf vindt, vind je hier niet. De shampoo’s, deo’s en babyproducten staan in de supermarkt zelf. Eigenlijk staat hier allemaal aanvullend assortiment, alleen in de mondverzorging zit wat overlapping met het Coop-assortiment.

Extra klantentrekker

Best een bijzondere ontwikkeling. Tot nu toe breidden supermarkten hun assortiment uit met assortiment dat voorheen in speciaalzaken werd gekocht, ooit begonnen met brood, agf en vlees, en de afgelopen jaren ook met kant-en-klare maaltijden en verse pizza’s om iets van de out-of homemarkt af te snoepen. Supermarkten hebben naderhand ook zelf een drogisterij-assortiment toegevoegd, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. De vele innovaties in het assortiment, maar ook de wetgeving over de zogeheten UAD-geneesmiddelen, met als eis dat er een gediplomeerde drogist in de winkel aanwezig is, maakten het lastig om dit aanbod succesvol te exploiteren. Zullen na de borrelshops nu ook de aparte drogisterijen in de supermarkt doorbreken? Ik denk dat zo’n kleine drogist een welkome aanvulling is voor deze Coop. Zo wordt de supermarkt een miniwinkelcentrum, met een borrelshop voor de sterke drank, een pakketophaalpunt en een minidrogist. Hierdoor kunnen supermarkten de klant nog meer one-stop-shopping bieden. Bijkomend voordeel is dat de drogist wellicht de teruggang in omzet van het naderende verbod op sigarettenverkoop compenseert. Maar vooral is de drogist een extra klantentrekker, omdat mensen die ook drogisterijproducten nodig hebben juist deze supermarkt kiezen, zodat ze direct ook hun drogisterijaankopen in één boodschappentrip kunnen doen.

Minder keuzestress

DA Select is een franchiseformulevariant voor supermarkten. Met een aanvullend assortiment op een klein winkeloppervlak. Zo omvat de supermarkt een drogisterij, zonder er omkijken naar te hebben. Met de kennis van de gediplomeerde drogist. DA voldoet aan alle wetgeving, biedt opgeleid personeel en zorgt voor de voortdurende aanpassingen van het assortiment, van promoties en van schappenplannen. En slim in de uitvoering: afrekenen gebeurt bij de kassa van de servicebalie van de supermarkt. Zo maak je efficiënt gebruik van middelen en ruimte. Kleinere winkels zijn onderdeel van een trend. Nadat we jarenlang steeds grotere winkels kregen, zien we nu weer een ontwikkeling naar kleinere winkels, onder het motto ‘less is more’. Er is duidelijk een minder groot assortiment, vooral in verzorging en cosmetica en het aantal merken daarin. Maar goed, hoeveel soorten deo heb je nu echt nodig? Minder keuzestress en dicht bij huis, en je hoeft niet apart naar de binnenstad of naar een ander winkelcentrum. Daarnaast zal het businessmodel van deze kleine winkels kostenefficiënter zijn. Als het goed is, zal dit voor Coop een slimme zet blijken en zeker ook voor DA, want het vergroot de zichtbaarheid van de DA-formule en het kan voor omzetgroei zorgen. DA is ook de aangewezen partner: Kruidvat heeft geen franchiseformulevariant. Etos is er wel als franchisemogelijkheid, maar veel supermarkten zitten waarschijnlijk niet te wachten op een formule van hun concurrent Ahold Delhaize… Benieuwd hoeveel van deze minidrogisterijen er de komende tijd bijkomen.

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper. Deze column verscheen eerder in de Foodpersonality van juli/augustus 2021.

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort