Let’s TALK...

Boon’s dagmarkt in StompwijkAfgelopen tijd heeft­ Boon Food Group een drietal Boon’s Dagmarkten geopend, waarvan de laatste in Stompwijk (net iets ten noorden van Zoetermeer). De winkel in Stompwijk was hiervoor een Coop Compact, en Boon Food Group heeft­ deze overgenomen en verbouwd. Daarmee stapte de ondernemersfamilie Pruyssers dus over van Coop Compact naar de Boon formule. Nu hee­ft Boon Food Group – naast uiteraard MCD – al Boon’s  Markt en Boon’s Pitstop, maar wat is dan Boon’s Dagmarkt?
Op naar Stompwijk!

Boon’s Dagmarkt is een duidelijke buurtsuper. Bij de ingang links kluisjes voor pakketjes, rechts een kleine slijterij, dan de bloemen en daarna kom je de supermarkt in. Dat begint met het versplein, rechts een koeling met ‘on the go’-assortiment en gekoelde aardappelproducten en groente. De kisten en kratten van de agf-afdeling zijn ondiep, waardoor er niet te veel voorraad ligt, de producten zo vers mogelijk zijn en de derving wordt beperkt. Het assortiment is best compleet, met een aantal exoten ertussen, zoals kakifruit en een grote pomelo.

Het zou kunnen dat Boon’s Dagmarkt met deze producten op het marktgebied inspeelt…
Zelf zou ik niet weten waarvoor en hoe ik deze producten zou gebruiken.

Als ik verder doorgelopen ben door deze Boon’s Dagmarkt, besluit ik alsnog die joekel van een pomelo te kopen. Maar als ik dan naar de agf teruggelopen ben, blijkt dat ie al weg is, verkocht. Een goed teken!

De borden boven de schappen en afdelingen bieden informatie en verleidingsboodschapjes, zoals ‘van ver en heel lekker’ bij de exoten en ‘het verhaal van een Zeeuwse eigenheimer’ boven de aardappelen.
Bij Boon’s Dagmarkt zijn alle bananen fair trade. Pluim. En het gratis stukje fruit voor de kleine klantjes ontbreekt in deze winkel niet.

Dan beland ik bij de broodafdeling. Ik ben er aan het einde van de middag, en toch is er nog brood verkrijgbaar. Goed zo, brood tot sluitingstijd. Ik zie ook dat er gebruik gemaakt wordt van lokale leveranciers: de taarten en de koekjes komen van bakkerij Voordijk en het gebak van bakkerij Dam.

2022 Boons dagmarkt stompwijk 22

Het versplein sluit af met vlees, vis en vega. Het assortiment is compleet en eigentijds. Voorgesneden agf is in veel kleinverpakkingen verkrijgbaar, in het vlees mis ik dat wel. Hier liggen vooral gezinsverpakkingen en voordeelverpakkingen, bijvoorbeeld een kilo kipfilet.

Daarachter begint de dkw, met op de kopstellingen actiekoppen met promoties. Hier is het op het moment dat ik er ben, een behoorlijk frisdrankenfeestje. Coke Vanilla en Cherry, en Red Bull ‘Special Editions’ en Fanta met een campagne van ‘raad de smaak’, die opvallend gepresenteerd staan op ooghoogte.

Er is zowel een ‘selfcheckout’ als een lijnkassa. Bij de lijnkassa is ook de servicebalie geïntegreerd: sigaretten in een dichte kast, loten, postzegels, alles kan hier gekocht worden. Ik koop nog een tas, waarop staat: ‘het kan wél, een volle tas voor zo weinig’. Ik check de prijzen nog even en constateer dan het prijsniveau ongeveer op het niveau van de marktleider zit of net daarboven.

Ik merk wel ’s vaker in een buurt- of dorpssuper dat de prijzen erg hoog zijn en dan koop ik alleen het hoogstnodige, maar hier ervaar ik dat niet.

Volgens de caissière zijn de klanten best blij met deze nieuwe Boon’s Dagmarkt; een frisse, mooie winkel, met veel meer assortiment dan de oude winkel. De winkel is open tot 19.00 uur. En ‘hier in het dorp’, zegt ze, is ’s avonds niet veel meer te doen.

Als ik een vergelijking maak tussen de verschillende formulevarianten van Boon, dan is dit wel een duidelijk andere dan Boon’s Markt en Boon’s Pitstop. Vergelijken met Boon’s Pitstop: dat kunnen we meteen overslaan. Dat is echt een stadsvariant, voor directe consumptie voor elke moment op de dag, ontbijt, lunch etc. en met een beperkt aanbod ‘boodschappen’.
Die zou in een dorp als Stompwijk uiteraard niet passen. Vergeleken met deze Boon’s Dagmarkt heeft de grotere variant Boon’s Markt meer een versplein. Met een echte slagerij, een kaasafdeling in bediening, en versbereide producten. Het brood wordt wel hier in Stompwijk in de winkel afgebakken, maar een slager of kaasafdeling ontbreekt. Ook wel weer begrijpelijk, bij een kleiner oppervlak.

Deze Boon’s Dagmarkt is een eigentijdse buurtsuper, waar je je dagelijkse boodschappen prima kunt kopen. Met wel een aantal elementen die ook bij de andere Boon-varianten te vinden zijn, zoals toch een wat bijzonderder assortiment en lokale producten. Maar het ambachtelijke van Boon’s Markt, dat kan op deze locatie niet uit of past eenvoudigweg niet bij het gebied.

Dat neemt niet weg dat als je in Stompwijk zou wonen, je best tevreden kunt zijn over het aanbod en de keuze. En ook over het nieuwe eraan, die ‘frisse, mooie winkel’, zoals die caissière dat zei.

In kleine dorpjes tref je vaak genoeg kleine supermarkten aan waar al een tijd niet in is geïnvesteerd en die verouderd overkomen. De Stompwijkers hebben het in dit opzicht goed getroffen. ■

Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper.
Reageren? Mail evelyn@ct-company.nl

The Category & Trade Company, Utrechtseweg 35, 3811 NA Amersfoort