Afgelopen tijd heeft Hema een paar vestigingen omgebouwd, met ‘pilotwinkels’ om de formule te vernieuwen. Hema is uiteraard geen supermarkt, maar wel supermarktconcurrent in ‘de strijd om het maagaandeel’, met al dat eten en drinken voor thuis of voor onderweg, en ook nog horeca.
Dus: op naar het vernieuwde filiaal in het centrum van Hilversum.
De Hema’s die ik ken, hebben vaak een kiosk aan de buitenkant, waar je
warme worst en ijs kunt kopen. Die is hier niet. De foodafdeling bevindt
zich prominent vooraan in de winkel zelf. En daarmee komt deze afdeling
meteen veel groter op mij over. Ik denk dat ‘food’ ongeveer een kwart van de
ruimte van de begane grond van deze Hema in beslag neemt.
In lichtletters aan het plafond staan de woorden ‘brood’, ‘hotdog’ en ‘koffie’,
dat ‘trekt’ me naar die balie waar ik dat kan bestellen . Naast de bekende
koffiesoorten is er ook ‘babyccino’ en ‘onwijskoffie’, in de smaakvariant ‘stroopwafel-karamel’,
origineel en klinkt onwijs lekker. De hotdog is er als ‘de klassieker’ en als ‘notdog, lekker vegan’.
De belegde broodjes heten Hemaatjes en zijn verkrijgbaar vanaf € 4,-.
De belegde broodje lijken veel op de ‘hero’s’ van La Place vroeger, bijvoorbeeld het broodje kruidenkaas.
Er zijn ook onbelegde broodjes en er is een ‘broodje aap’, een biologisch broodje in de vorm van een apekop. En er staat een koeling met hotdogs om thuis af te bakken, als ‘kit’ met de worsten en de broodjes als losse ingrediënten. In het verlengde van de broodjes staat de ‘schepkoek’, als variant op het schepsnoep. Zes soorten kleine koekjes die je in een doosje kunt scheppen voor
normaal € 3,- en nu in de aanbieding slechts € 1,50. Wil je niet scheppen, dan kun je ook een glazen pot met koekjes kopen. Tot slot kun je koekjesbakmix kopen, om de koekjes zelf thuis te bakken.
De koekjes zijn gebakken door bakkers ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’.
Natuurlijk ontbreken de taarten, taartjes en tompoucen niet; drie soorten
tompoucen: de gewone, een ‘luxe’ en een ‘luxe met bosbessen’. En als grapje
bij de ingang: is er ook een schuursponsje dat eruitziet als een tompouce.
Behalve veel taarten is er ook een ‘kale taart’. Zo heet- ie echt. En deze taart
kun je dus zelf thuis versieren. Er staat een heel eiland met taartversierselen,
‘versierplezier’ noemt Hema dat. Je kale taart kun je thuis versieren, voor
allerlei feestelijke momenten (verjaardag, geboorte etc.) en het lijkt me dat
zo’n taart ook niet kan mislukken.
r biedt deze Hema ook nog steeds vleeswaren en kaasplakken en ik zie een koeling met
sappen, salades, maaltijden en een met gekoelde frisdranken, voor directe consumptie.
Na al deze versafdelingen, komen de houdbare schappen, met chocolade,
snoep in mooie glazen potten, met grappige namen zoals Hollandse pot en Potje ballen.
Die laatste zit vol met verschillende ballen, die eruitzien als tennis- of voetballen in het klein.
Aansluitend een borrelafdeling waar hapjes en drankjes door elkaar staan.
Daar staan bijvoorbeeld toastjes in de vorm van een lepel, om een amuse van te maken.
En naast de wijn biedt Hema ook alcoholvrije drankjes aan zoals de G&T-mocktail. Ook is er gekoelde wijn te koop, zodat je direct door kunt met de borrel.
Tot slot speciaalbier van merken als Brouwerij ’t IJ en Lowlander. Een van de weinige A-merken naast
het alomvattende Hema-merk. Kortom, aan het assortiment is veel aandacht
besteed, het komt op me over als mooie, aanstekelijke en toegankelijke producten.
Vervolgens naar de eerste etage gegaan. Daar is het Hema-restaurant vervangen door een nieuwe… La
Place. De zelfservice met dienbladen langs een counter is vervangen: je bestelt aan de balie of door middel van een qr-code aan een tafeltje. Je bestelling wordt naar je tafel gebracht. Het restaurant ziet er gezellig en mooi uit. Het assortiment is nog steeds krakend vers, maar wel veel eigentijdser.
Bijvoorbeeld de plaatpizza’s die half bereid klaarstaan en voor je afgebakken worden en die een topping van bijvoorbeeld zalm krijgen.
Ook in de sappen en smoothies zie ik vernieuwing – ik denk: vooral seizoensmatig – met iets spannendere smaken, zoals sinaasappelsap in de smaak aardbei-basilicum.
Over verduurzaming is op verschillende plekken nagedacht: boven en
beneden kun je gratis je drinkt es of glas vullen met kraanwater. Er is veel
vegan aanbod. Er staat een kas met verse kruiden, die weer gekweekt worden
op circulair koffieedrab. Overgebleven croissants worden hergebruikt in een
huisgemaakte breadpudding.
Mijn conclusie: mooie stap van Hema! De winkel, het assortiment en de
schappresentaties zijn mooie vernieuwd. Veel producten zijn uniek en
onderscheidend. Design zoals het vroegere Hema, gecombineerd met fun,
personalisatie en duurzaamheid.
Ik denk ook dat Hema er verstandig aan doet om eten en drinken weer
belangrijke rollen toe te dichten voor de formule. Ik zie het de laatste tijd
flink weer drukker aan het worden in binnensteden – vooral de zaterdag
dan – en dan heb je met eten en drinken halen in een Hema een moment
van verwennen tegen een prijs die niet afschrikt.
Door unieke producten en concepten trekt Hema mensen naar haar winkels en kunnen
dat weer loyale klanten worden. En als de klant eenmaal binnen is, koopt hij/zij mogelijk
meer dan alleen food. Ook met de gratis kraanwatertap kan Hema klanten
naar binnen trekken, zeker met warm weer, zoals de afgelopen weken.
Ik kan me voorstellen dat Hema met al dit aanbod de klanten van weleer weer
terughaalt en dat die klanten hier met plezier kopen. Zo verging het mij
ieder geval wel.
Ik denk zeker dat food bij Hema weer een sterke trekker kan worden. En ook
een inspiratiebron voor supermarkt formules die nadenken over nieuwe
assortimenten, eten voor onderweg of zelfs foodservice.
Evelyn van Leur, partner bij de Category & Trade Company, bezoekt een supermarkt of levensmiddelenwinkel en kruipt in de huid van de weldenkende shopper.
Reageren? Mail evelyn@ct-company.nl
The Category & Trade Company
Utrechtseweg 35
3811 NA Amersfoort